August 2018

image_pdfimage_print

Pas marrjes së informatës pas vërshimeve dhe për dyshimin për kontaminimin e ujit në Komunën e Suharekës, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike ka dalë në terren dhe ka marrë menjëherë mostrat e ujit.   Mostrat janë analizuar në laboratoret e IKSHPK në Prizren.   Sipas rezultateve laboratorike rezulton se uji ka ndotje bakteriologjike në Suharekë dhe fshatrat Sopi, Studençan, Semetisht dhe Reshtan dhe si i tillë nuk mund të...

Lexo më shumë

Në Laboratoret e Institutit Kombëtar sot është detektuar prania e virusit të Nilit Perëndimor te pacienti i shtrirë në Klinikën Infektive të QKUK.   Instituti Kombëtar është në vazhdimësi në kontakt me Klinikën infektive, QKUK.   Ekipet e Departamentit të Epidemiologjisë prej fillimit të korrikut në nivel qendror dhe periferik janë në gjendje gadishmërie për të identifikuar dhe raportuar ndonjë rast individual të sëmundjes.   Laboratoret e Institutit Kombëtar janë të...

Lexo më shumë

Temperaturat e larta që mbretërojnë në sezonin e verës ndikojnë negativisht në organizmin e njeriut sidmos te të moshuarit. Duke u ekspozuar në diell për një kohë të gjatë mund të pësojmë goditje nga të nxehtt që çon në dehidratim të organizmit përcjellur me ngërçe, vjellje, çrregullime diarreike, skuqje dhe djegie të lëkurës duke komplikuar sistemin kardiovaskular deri në insufiçiencë renale. Masat e rekomanduara mbrojtëse për...

Lexo më shumë

Raporti jep një pasqyrë të përmbledhur të cilësisë së ujit të pijshëm të furnizuar përmes sistemeve publike të ujë furnizimit. Bazuar në rezultatet e monitorimit të kryer nga Qendra e Ujit e Instituti Kombëtar të Shëndetësisë Publike (IKSHPK), cilësia e Ujit për vitin 2017 është  rreth 99 %  në përputhshmëri me vlerat parametrike për Ujin e pijshëm. Raportin e kompletuar mund ta shkarkoni në linkun e mëposhtëm: Raporti vjetor,...

Lexo më shumë

Faktet kryesore Virusi i Nilit perëndimor mund të shkaktoj sëmundje fatale neurologjike te njerëzit Megjithëse, përafërsisht 80% e njerëzve që janë të infektuar nuk tregojnë asnjë simptomë. Virusi i Nilit perëndimor transmetohet tek njerëzit kryesisht nëpërmjet kafshimit të mushkonjave Virusi mund të shkaktoj sëmundje të rëndë dhe ngordhje tek kuajt. Vaksinat për përdorim tek kuajt janë në dispozicion për përdorim por jo ende në dispozicion...

Lexo më shumë