March 2018

image_pdfimage_print

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes të situatës epidemiologjike në raportin e sotëm përmbledhës ka konstatuar rënie të rasteve të gripit sezonal nën gjysmën e pragut epidemik.   Nga 01 tetori deri më 28 mars 2018 në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 58.206 raste të dyshimta  në  grip, 5333 raste me Infeksion Respirator...

Lexo më shumë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës po përcjell në mënyrë permanente situatën epidemiologjike me Ethet Hemorragjike Krime-Kongo në të gjitha vatrat e infeksionit  dhe bashkë me mjekët dhe punëtorët shëndetësor të Qendrave Kryesore të Mjekësisë Familjare në Malishevë, Rahovec, Klinë, Suharekë, Gjakovë edhe sivjet do të vazhdojnë mbikëqyrjen dhe hulumtimin epidemiologjik të të gjitha vatrave, përfshirë këtu edhe vatrat endemike të komunave fqinje: Lipjan, Drenas, Skenderaj,...

Lexo më shumë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes të situatës epidemiologjike në raportin e sotëm përmbledhës ka konstatuar rënie të rasteve të gripit sezonal nën pragun epidemik.   Nga 01 tetori deri më 16 mars  2018 në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 54.917 raste të dyshimta  në  grip, 4955 raste me Infeksion Respirator Akut dhe...

Lexo më shumë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes të situatës epidemiologjike në raportin përmbledhës të ecurisë së së fruthit ka konstatuar rënie të dukshme të rasteve të fruthit. Sipas të dhënave të të sistemit të mbikëqyrjes së fruthit në Kosovë për periudhën 01 mars 2017 deri më 3 mars 2018 në total janë raportuar 871 raste të...

Lexo më shumë

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike gjatë mbikëqyrjes permanente të sëmundjeve ngjitëse në Kosovë, përmes sistemit të mbikëqyrjes të situatës epidemiologjike në raportin e sotëm përmbledhës ka konstatuar rënie të rasteve të gripit sezonal nën pragun epidemik.   Nga 01 tetori deri më 7 mars  2018 në Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike janë raportuar gjithsej 52.459 raste të dyshimta  në  grip, 4725 raste me Infeksion Respirator Akut dhe...

Lexo më shumë

Berlin, 7 mars 2018   Instituti Kombëtar nënshkruan Marreveshjen e Bashkëpunimit me Institutin Robert Koch në Berlin Në kuadër të bashkëpunimit në fushën e shëndetësisë publike, sot në Berlin  nënshkruan  Marrëveshjen e Bashkëpunimit, Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike të Kosovës Prof. Dr. Naser Ramadani dhe Drejtori i Institutit Gjerman të Shëndetësisë Publike “Robert Koch” Prof. Dr. Lothar H. Wieler.   Kjo marëveshje përfshin fushën e hulumtimeve dhe aktiviteteve...

Lexo më shumë

Vërshimet paraqesin gjendje të jashtëzakonëshme ku mes tjerash, mund të përkeqësohet cilësia e ujit të papëpunuar nga të reshurat, dëmtohet sistemi i kanalizimit (largimit të ujërave të zeza), kontaminohen puset që furnizojnë territoret rurale me ujë të pijshëm dhe  sistemi i  përpunimit dhe furnizimit me ujë të pijshëm.   Kur kësaj situate i shtohen edhe vërshimet nga prrojet dhe lumenjt ku shtretërit e tyre janë deformuar, pas...

Lexo më shumë

Stina e dimrit  e cila karakterizohet nga i ftohti dhe temperaturat e ulëta është stina e cila mund të sjell probleme të shumta shëndetësore, prandaj duhet të kujdesemi në mënyrë që ti shmangemi sëmundjeve dhe lëndimeve që mund të na kërcënojnë gjatë kësaj periudhe .   Probleme shëndetësore më së tepërmi mund të kenë të moshuarit, fëmijët e vegjël dhe personat me sëmundje kronike. Mirëpo edhe të...

Lexo më shumë