October 2017

image_pdfimage_print

Prishtinë 27 tetor, 2017   Në vazhdimësi të Konferencës së Dytë Rajonale për Promovim dhe Edukim Shëndetësor, sot në Institutin Kombëtar në Prishtinë është mbajtur sesioni plenar me temën “Teknikat e mësimit të të rriturve për shëndetin seksual dhe riprodhues dhe të drejtat riprodhuese”. Në kuadër të këtij sesioni, ekspertja nga Rumania, Dr. Lavinia Mihaela Nanu, bëri disa prezantime rreth kësaj teme, duke paraqitur edhe disa klipe të...

Lexo më shumë

Komunikatë për media   Në Prishtinë po mbahet Konferenca e Dytë Rajonale për Promovim dhe Edukim Shëndetësor   Prishtinë, 26 tetor 2017 Organizuar nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike (IKSHP) në bashkëpunim me Asociacionin Kosovar për Promovim dhe Edukim Shëndetësor dhe mbështetur nga Projekti Kujdesi Shëndetësor i Qasshëm dhe Cilësor (AQH), sot në Prishtinë i ka filluar punimet Konferenca e Dytë Rajonale për Edukim dhe Promovim Shëndetësor me temën: "Të...

Lexo më shumë

Duke analizuar situatën epidemiologjike me fruth në Kosovë, Komiteti Nacional për Sëmundje Ngjitëse dhe PZI ka obliguar ditë më parë ekipet e vaksinimit që: - Të vaksinojnë të gjithë fëmijët nga muaji i nëntë i jetës me 1 dozë prej 0.5 ml - Nëse fëmija është 5 vjec duhet të rivaksinohet me MMR dhe nuk ka nevojë të pritet mosha 6-7 vjec. - Nëse fëmija është mbi 7 vjec dhe nuk është i vaksinuar fare, atëherë vaksinohet me 1 dozë MMR menjëherë dhe pas një muaji me booster dozën me MMR. Lajmi i mirë në këtë mes është se numri i rasteve të fruthit është duke shënuar rënie. Nga 200 raste që janë paraqitur nga muaji qershor, 150 tashmë janë trajtuar, kurse 49 janë në trajtim e sipër. Megjithatë, ne ju bëjmë thirrje edhe njëherë të gjithë qytetarëve të Kosovës që të marrin të gjitha masat e sipërpërmendura në mënyrë që të shuhet epidemia me fruth në vend....

Lexo më shumë

Informacion për publikun Data: 19 Tetor 2017 Në fillim të shtatorit 2017, në Kosovë u raportuan 44 raste të fruthit. Deri më 19 tetor, 163 raste të fruthit janë raportuar në mesin e fëmijëve të cilët nuk janë vaksinuar.   Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse dhe serioze e shkaktuar nga një virus. Virusi përhapet nëpërmjet kontaktit të drejtpërdrejtë dhe përmes ajrit dhe mund të përhapet shpejt sidomos aty...

Lexo më shumë

Information to the Public Date: 19 October 2017 At the Beginning of September 2017, 44 cases of measles were reported in Kosovo.  As of October 19th, 163 cases of measles were reported among children who are not vaccinated. Measles is a highly contagious, serious disease caused by a virus. The virus is passed on through direct contact and through the air, and can spread quickly especially wherever routine...

Lexo më shumë

Gripi sezonal Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Transmetohet direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpiklave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne menyre indirekt me prekjen e objekteve të kontaminuara me virusin e gripit sezonal. Për sa kohë një person i sëmurë e përhap gripin tek të tjerët? Personi i infektuar me virusin e gripit mund të jetë infektues për të tjerët,...

Lexo më shumë

Prishtinë, 13 tetor 2017   Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike, Prof. Dr Naser Ramadani zhvilloi sot një takim pune me zonjën Kadrije Krasniqi, koordinatore për të drejtat e njeriut në OJQ Voice of Roma, Ashkali and Egyptians. Në takim ishte prezente edhe Prof. Dr Isme Humolli, Drejtoreshë e Departamentit të Epidemiologjisë dhe Dr. Sci Drita Salihu, Shefe Edukimit dhe Promovimit Shëndetësor në IKSHPK.   Në këtë takim...

Lexo më shumë

Prishtinë, 12 tetor 2017 Drejtori i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë Publike, Prof. Dr Naser Ramadani zhvilloi sot një takim pune me z. James Mugaju, Zëvendësshef i Zyrës së UNICEF-it në Kosovë dhe Dr Agron Gashi, Udhëheqës i Sektorit për Shëndetësi dhe ushqyeshmëri, si dhe me Dr Ardita Tahirukaj, Shefe e zyrës së OBSH-së në Kosovë. Në takim ishte prezente edhe Prof. dr Isme Humolli, Drejtoreshë e...

Lexo më shumë

Prishtinë, 11 tetor 2017   KOMUNIKATË PËR SITUATËN EPIDMIOLOGJIKE TË FRUTHIT NË KOSOVË   Kosova radhitet në mesin e vendeve me përqindje të lartë të vaksinimit. Sipas statistikave zyrtare, rreth 95 për qind e fëmijëve, janë vaksinuar, sukses ky që ka parandaluar epidemitë për 10 sëmundje vaksinë preventabile. Fruthi, është një nga sëmundjet, që falë vaksinimit, nuk kishte shënuar epidemi në Kosovë.  Por, këtë vit, megjithatë janë shënuar 94 raste...

Lexo më shumë