Pneumonia me shkaktar të panjohur në Kinë

Pneumonia me shkaktar të panjohur në Kinë

image_pdfimage_print

Me 31 Dhjetor 2019, Zyra e OBSH në Kinë, u informua për raste të pneuomonisë, të etiologjisë së panjohur (shkaku i panjohur) të zbuluara në qytetin Wuhan, provinca Hubei në Kinë. Që nga 3 janari i 2020, gjithsej 44 pacientë me pneumoni të etiologjisë së panjohur janë raportuar në OBSH, nga autoritetet kombëtare në Kinë. Nga 44 raste të raportuara, 11 janë të sëmurë rëndë, ndërsa 33 pacientë janë në gjendje stabile. Sipas njoftimeve të mediave, tregu në fjalë në Wuhan, ishte mbyllur më 1 janar 2020 për sanime mjedisore dhe dezinfektim.

 

Agjenti shkakor ende nuk është identifikuar ose konfirmuar.

 

Më 1 Janar 2020, OBSH kërkoi informacione të mëtejshme nga autoritetet kombëtare për të vlerësuar rrezikun.

 

Autoritetet kombëtare raportuar se të gjithë pacientët janë të izoluar dhe po marrin trajtim në institucionet mjekësore në Wuhan. Shenjat dhe simptomat klinike janë kryesisht temperatura, me disa pacientë që kanë vështirësi në frymëmarrje, dhe radiografitë e krahërorit që tregojnë lezione invazive të të dy mushkërive.

 

Sipas autoriteteve, disa pacientë ishin tregtarë apo shitës në tregun e Ushqimit të Detit në Huanan.

 

Bazuar në informacionin paraprak nga ekipi kinez i hulumtimit, nuk është raportuar asnjë dëshmi e transmetimit nga njeriu tek njeriu, dhe asnjë infeksion i punëtorëve të kujdesit shëndetësor.

 

Reagimi i shëndetësisë publike

Autoritetet kombëtare kanë raportuar masat e mëposhtme të reagimit:
• Njëqind e njëzet e një kontakte të ngushta janë identifikuar dhe janë nën vëzhgim mjekësor;
• Përcjellja e kontakteve të ngushta është duke vazhduar;
• Identifikimi i patogjenit dhe gjurmimi i shkakut janë duke u zhvilluar;
• Komisioni Shëndetësor Komunal në Wuhan ka zhvilluar gjetje aktive të rasteve, dhe hulumtimet retrospektive kanë përfunduar;
• Sanimet mjedisore dhe hulumtimet e mëtejshme të higjienës janë duke u zhvilluar

 

OBSH po monitoron nga afër situatën dhe është në kontakt të ngushtë me autoritetet kombëtare në Kinë.

 

Vlerësimi i rrezikut të OBSH-së

 

Ka një informacion të kufizuar për të përcaktuar rrezikun e përgjithshëm të këtij grupi të raportuar të pneumonisë së etiologjisë së panjohur.

 

Lidhja e raportuar në një treg me shumicë peshku dhe kafshësh të gjalla mund të tregojë një lidhje ekspozimi te kafshët.

 

Simptomat e raportuara në mesin e pacientëve janë të zakonshme për disa sëmundje respiratorë, dhe pneuomonia është e zakonshme në sezonin e dimrit; megjithatë, paraqitja e 44 rasteve të pneumonisë që kërkojnë hospitalizim, të grumbulluar në hapsirë dhe kohë duhet të trajtohen me kujdes.

 

Qyteti Wuhan, me një popullsi prej 19 milionë, është kryeqyteti i provincës Hubei, me një popullsi prej 58 milion njerëz.

 

OBSH ka kërkuar informacione të mëtejshme mbi testet laboratorike të kryera dhe diagnozat diferenciale të marra në konsideratë.

 

Këshillat e OBSH-së

Bazuar në informacionin e dhënë nga autoritetet kombëtare, rekomandimet e OBSH për masat e shëndetit publik dhe mbikëqyrja e gripit dhe infeksioneve të rënda respiratore akute ende zbatohen.

 

OBSH nuk rekomandon masa specifike për ata të cilët udhëtojnë. Në rast të simptomave që sugjerojnë sëmundje të frymëmarrjes gjatë ose pas udhëtimit, udhëtarët inkurajohen të kërkojnë kujdes mjekësor dhe të ndajnë historinë e udhëtimit me ofruesit e kujdesit shëndetësor.

 

OBSH këshillon aktualisht të mos ketë përkufizime të udhëtimit ose tregtisë në Kinë, bazuar në informacionin aktual të disponueshëm mbi këtë ngjarje.

print