Koronavirusi

image_pdfimage_print

Koronaviruset (CoV) janë një familje e madhe e viruseve, që shkaktojnë sëmundje, që klasifikohen nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet më të rënda, siç janë Sindroma Respiratore e Lindjes së Mesme (MERS-CoV) dhe Sindroma e Rëndë Respiratore Akute (SARS-CoV). Koronavirusi i llojit të ri (nCoV) është një tip i ri, që nuk është identifikuar më parë tek njerëzit.

 

Koronaviruset janë zoonotikë, që do të thotë se ato transmetohen midis kafshëve dhe njerëzve. Hulumtimet e hollësishme zbuluan se SARS-CoV u transmetua nga macet tek njerëzit dhe MERS-CoV nga devet tek njerëzit. Disa koronavirusë të njohur janë duke qarkulluar tek kafshët, të cilët nuk i kanë infektuar ende njerëzit.

 

Më 31 dhjetor 2019, Zyra e Vendit e OBSH në Kinë, u informua për raste të pneumonisë së etiologjisë së panjohur (shkaku i panjohur) të zbuluar në qytetin Wuhan, Provinca Hubei e Kinës. Një koronavirus i llojit të ri (2019-nCoV) u identifikua si virusi shkaktar nga autoritetet kineze më 7 janar.

 

Me 10 janar, OBSH publikoi një sërë udhëzimesh të përkohshme për të gjitha vendet, mbi mënyrën se si ata të përgatiten për këtë virus, duke përfshirë mënyrën e monitorimit për njerëzit e sëmurë, mostrat për testim, kontrollin e infeksionit në qendrat shëndetësore, mbajtjen e furnizimeve të duhura, dhe komunikimin me publikun për këtë virus të ri.

 

Shenjat e zakonshme të infeksionit përfshijnë simptoma respiratore, temperaturë, kollë, shkurtim të frymëmarrjes, dhe vështirësi në frymëmarrje. Në raste më të rënda, infeksioni mund të shkaktojë pneuomoni, sindromë të rëndë respiratore akute, mosfunksionim të veshkave dhe madje edhe vdekje.

 

Rekomandimet standarde për të parandaluar përhapjen e infeksionit përfshijnë larjen e rregullt të duarve, mbulimin e gojës dhe hundës gjatë kollës dhe teshtitjes, përgatitjen me kujdes të mishit dhe vezëve. Shmangni kontaktin e ngushtë me këdo që shfaq simptoma të sëmundjes respiratore, siç janë kollitja dhe teshtitja.

 

Bazuar në informacionin i cili aktualisht është në dispozicion, OBSH nuk rekomandon ndonjë kufizim të udhëtimit apo tregtisë. Vendet inkurajohen të vazhdojnë të fuqizojnë gatishmërinë e tyre për emergjencat shëndetësore, në përputhje me Rregulloret Ndërkombëtare Shëndetësore (2005).

 

Koronavirusi i llojit të ri në Kinë

 

Raste të pneumonisë të shoqëruara me koronavirusin e llojit të ri në Kinë

 

Autoritetet kineze kanë identifikuar një grup të infeksionit të koronavirusit 2019-nCoV në qytetin Wuhan, Kinë. Rastet me histori udhëtimi në Wuhan, janë zbuluar në zona tjera të Kinës, siç janë Beijing dhe Guangdong. Tajlanda, Japonia, Koreja e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara gjithashtu kanë raportuar raste. Është e mundur përhapja e mëtejshme globale.

 

Aktivitetet për gjurmimin e kontaktit e higjienën e aplikuar, dhe aktivitetet sanitare mjedisore në Wuhan janë duke vazhduar.

 

Transmetimi i njeriut-tek njeriu  është konfirmuar por nevojiten më shumë informacione për të vlerësuar shtrirjen e plotë, të kësaj forme të transmetimit. Burimi i infeksionit është i panjohur dhe mund të jetë akoma aktiv. Prandaj, mundësia e infektimit të udhëtarëve që vizitojnë Wuhan, duke pasur kontakt të ngushtë me individët simptomatikë konsiderohet e moderuar. Si pasojë, mundësia e importimit të rasteve të 2019-nCoV, në BE/EEA gjithashtu konsiderohet të jetë e moderuar.

 

Zbatimi i praktikave të duhura të parandalimit dhe kontrollit të infeksionit, veçanërisht në mjediset e kujdesit shëndetësor në vendet e BE / EEA me lidhje direkte me Wuhan, bëjnë të mundur që një rast i raportuar në BE të rezultojë në raste sekondare brenda BE/EEA.

 

Tre aeroporte në Bashkimin Evropian (BE) kanë lidhje direkte të fluturimit në Wuhan dhe ekzistojnë lidhje indirekte të fluturimit në qendrat tjera të BE-së. Kremtimet e ardhshme kineze të Vitit të Ri, në fund të janarit, do të shkaktojnë një vëllim të rritur të udhëtimit në/nga Kina dhe brenda Kinës, duke rritur kështu mundësinë e arritjes në BE, të rasteve të mundshme.

 

Hulumtimet mbi epideminë janë duke vazhduar dhe pasi kjo është një situatë në zhvillim të shpejtë, ECDC do të sigurojë informacion të azhurnuar pasi të jetë i disponueshëm.

print